logo

vijesti

Kontaktiraj nas

Aone Titanium metalni materijali

 • + 86-917-3633666
 • + 86-180 9170 2108
 • sales@aonemetals.com
 • www.aonemetals.com
Podeli

Dental Implants

Jan 03, 2018

Dental Implants

Dental Implant

Zubni implanti su korišćeni da zamene nestale zube od sredine šezdesetih godina prošlog veka, ali poslednjih godina njihova upotreba je postala mnogo rasprostranjena. Može se koristiti za podršku krunama koje zamenjuju pojedine nedostajuće zube, mostove koji vraćaju veći raspon nedostajućih zuba ili čak i proteza . Implantati se proizvode od titana, metala za koji je poznato da je kompatibilan sa tjelesnim tkivima i sposoban se povezati sa susednom kostom tokom lečenja. Postoji sada bogat dokaz iz studija i kliničkog iskustva kako bi se pokazalo da su zubni implanti siguran i zgodan način zamjene izgubljenih zuba prirodnim izgledom.

Zašto zubni implanti?

Zubni implanti imaju niz značajnih prednosti u odnosu na konvencionalne krune, mostove i proteze:

 • Implantati izgledaju i osećaju se kao prirodni zubi.

 • Implantati funkcioniraju na isti način kao i prirodni zubi i nema teškoća u ishrani ili čišćenju zuba.

 • Zdravi susedni zubi ne moraju biti spušteni da bi delovali kao podupirači za zubu ili zube koji nedostaju. To znači da su manje verovatne da su potrebne korijenske nadoknade.

 • Prisustvo implantata održava strukturu kosti ispod zamijenjenog zuba, jer se žvačke sile prenose preko implanta na kost i stimulišu prirodni proces obnove kosti. Ovo pomaže očuvanju dobrog izgleda, kako obnovljenih zuba tako i lica.

 • Zubni implanti se mogu koristiti da bi se uklonljive proteze čvrsto držale.

 • Sa zubnim implantatima, nema potrebe za korištenjem specijalnih lepkova za držanje lažnih zuba na mjestu, kao što je slučaj sa nekim protezama.

Šta se sastoji od zubnog implanta?

Zubni implant je u suštini titanijumski zavrtanj ili cilindar, dužine između 8 i 16 mm, koji se ubacuje u pripremljenu koštanu utičnicu u vilici i deluje kao zamenski koren za nedostajuće zube. Poseban priključak koji se zove abutment, koji je postavljen na vrh implantata, formira spoljnu vezu za novi zub ( krunu ) ili zube (most ili protezu).

Tokom lečenja, titanova površina implantata se spaja sa okolnom kostom, u procesu poznatom kao osseointegracija, koji može trajati oko 3-6 meseci. Nakon ovog vremena, implant je dovoljno stabilan da podrži jedan ili više lažnih zuba.

Ko može imati implantat?

Zubni implanti pogodni su za skoro svakog ko je izgubio jedan ili više zuba i želi obnoviti njihov izgled ili sposobnost žvakanja; Međutim, pošto je važno da pacijentovo koštano tkivo bude potpuno razvijeno, ne koristi se kod mladih mlađih od 18 godina.

Da bi se razmišljali o implantatima, vaša usta moraju biti u zdravom stanju, bez neobrađenog zuba ili aktivne parodontalne (gumene) bolesti. Ako su implantati ugrađeni u prisustvu aktivnog periodontitisa, postoji opasnost da se oko implantata razvije infekcija, što će dovesti do njegovog neuspjeha i gubitka. Vaš stomatolog će morati da bude siguran da je vaša oralna higijena visokog standarda pre nego što se leči, jer dugotrajni uspeh implantata zavisi od dobre kontrole plaka. Nakon završenog lečenja, potrebno je da budete spremni da prisustvujete redovnim sastancima s Vašim stomatologom ili parodontozom, tako da on ili ona mogu da procene implante i preduzmu korake kako bi sprečili bilo kakve komplikacije u ranoj fazi.

Ako ispunite sve kriterije za implantate iznad, vaš parodontista će biti zadovoljan razgovorima o različitim opcijama lečenja koje su dostupne, što će zavisiti od mnogih faktora koji su vam pojedini, kao što su vaše opšte zdravlje, broj i položaj nestalih zuba i količinu i kvalitet vašeg koštanog tkiva.

Kada implantat nije pogodan tretman?

Implantna terapija možda neće biti moguća ako kost na vilici nije dovoljno gusta da bi se ugradili implantati, a graftovanje kostiju nije moguće. Takođe, implantati nisu pogodni za pacijente sa nezdravljenim periodontitisom ili nekontrolisanom dijabetesom, zbog rizika od neuspjeha putem infekcije ili lošeg zarastanja.

Ostali medicinski uslovi koji isključuju upotrebu implantata uključuju poremećaje zgrušavanja krvi; određene bolesti kostiju, nedostatke imunološkog sistema, teške sistemske bolesti i zloupotrebe droge. Pušenje je takođe važno pitanje, jer pušači leče manje efikasno od onih koji puše i imaju veću vjerovatnoću da će doživjeti otpuštanje njihovih implantata. Prestanak pušenja značajno će povećati vaše šanse za uspešnu terapiju implantata.

Šta implicira tretman implantata?

 1. Ispit
  Nakon razgovora o potencijalnim kursevima lečenja koji su vam otvoreni, vaš zubar ili parodontolog će provesti detaljno ispitivanje vaših usta. On / ona će zatim snimiti radiografiju vaših čeljusti kako bi procijenili oblik i stanje vašeg koštanog tkiva i locirali pozicije bilo koje važne strukture, kao što su nervi i sinusi, koji mogu biti blizu planiranog implantata. Ovo omogućava zubaru da tačno planira postavljanje implantata. Retko, ako rendgenski zraci nisu adekvatni, kompjuterska tomografija (CT) skeniranje može se koristiti za pružanje trodimenzionalnih slika, ali ovo je skupa procedura i otkriva vam više zračenja nego standardne radiografije.

 2. Umetanje implanta / s
  Hirurgija implantata može se obaviti pomoću jednosatne ili dvostepene procedure, zavisno od vaših specifičnih kliničkih okolnosti. U svakom slučaju, operacija podrazumeva mali rez na gumi kako bi se izložila kost i upotrebila specijalna bušilica za oblikovanje mesta implantata.

  U jednosatnoj proceduri, implant se ugrađuje u pripremljenu kost, a preko nje se postavlja prilog koji se zove lepljiva kapica koja prolazi kroz gumu. Ova lekovita kapica se uklanja posle perioda od 3-6 meseci i zamenjuje se stalnim vezivanjem nazvanim abutmentom, koji je u obliku posta i jezgre. Zamjenski zub, ili krunica, je cementiran na mjestu iznad naslona.

  U dvostepenom postupku, pokrivni zavrtanj se postavlja na vrh implantata, a guma se širi preko nje tokom perioda lečenja. Potreban je drugi postupak da se implant otkrije malim rezom na žvakanju i prikačiti kapicu healinga. Zatim, nakon što su se gumi iscelili, isceljuje kapica se uklanja i zamenjuje abutmentom, u spremnosti za novu krunu.

  Dvostepena operacija može biti neophodna ako postoji potreba za povećanjem količine kosti na mestu sa koštanom graftom ili tehnikom regeneracije kostiju . Postoji niz razloga zbog kojih na mestu implantata može doći nedostatak kostiju, uključujući dugotrajne nedostatke zuba, habanje proteza i gubitak kostiju od parodontalne bolesti, starenja ili povrede. Kada nedostaju zubi, okolna guma i osnovna kost se s vremenom skupljaju. To je zato što u zdravlju prisustvo naših zuba stimuliše prirodni promet ili proces obnove unutar kosti.

 3. Priprema zuba i utisnjenja Kada se vaše dijamije potpuno izleče (nakon 6 nedelja), vaš stomatolog će vam dati novi utisak. Ovo će se koristiti za izradu modela vaših zuba na kojima će zubni tehničar izgraditi vašu krunu ili most, posebnu pažnju posvetiti postizanju prirodne završne obrade koja odgovara ostalim zubima.

 4. Ugradnja krunica ili mostova
  Kada su vaše nove krune i mostovi pripremljeni, vaš zubar će ih cementirati na abutacije nad zubnim implantatima, procijeniti izgled i priliku i provjeriti da vaši gornji i donji zubi kombinuju udobno prilikom grize. Obično ćete morati da se vratite na nekoliko pregleda sastanka kako biste bili sigurni da su implanti stabilni i dobro funkcionišu i da ste potpuno zadovoljni završenim rezultatom.

Šta je koštano kalemljenje i regeneracija kostiju?

Koštani graftovi
Koštani graftovi se sprovode kako bi povećali širinu i visinu vilice na mjestu implantata. Najbolji rezultati se vide kada se koristi kost iz drugog dela vašeg tela i ovo je poznato kao autogeno kalemljenje. Tipično, kost se sakuplja iz kuka, jer je dobar izvor srži koji sadrži mnoge kostne ćelije. Alograftovi su graftovi koji koriste donosnu ljudsku kost uzeti iz "kostne banke" i rade na isti način kao autogeni graftovi. Ksenografti su postupci koji koriste kost od donatora životinja, pri čemu krave djeluju kao glavni izvor (goveđa kost). Goveđa kost u graftu zamenjuje se sopstvenim koštanim tkivom tokom vremena. Alloplastovi su graftovi koji koriste sintetičke supstitute kosti koji su hemijski slični ljudskoj kosti. Ovi graftovi deluju kao neka vrsta okvira za nastanak novih prirodnih kostiju i mogu se zameniti prirodnom kostom (resorpcionom aloplastom) ili zadržanim (aloplasta koja se ne resorbira).

Autogeni graft je poželjna opcija, jer nema rizika da vaše telo to odbije. Nakon procedure, moraćete da čekate najmanje 3 meseca pre postavljanja implantata, tako da može doći do lečenja. Tačno vrijeme čekanja zavisiće od toga koliko je kost presađeno.

Regeneracija kostiju pomoću barijere membrane (vođena regeneracija tkiva)
Ovo je posebna tehnika koja pomaže davanje kostnih ćelija prednost nad drugim vrstama ćelija kako bi se množila i popunila područje gdje se dogodilo gubitak kostiju. Obično su ćelije sa površine gume i vezivno tkivo mnogo brže u punjenju praznina stvorenih parodontalnim uništavanjem u poređenju sa koštanim ćelijama i tako kost možda neće imati priliku da se regeneriše čak i kada je upaljena. U ovom postupku, membranska barijera pokriva područje gubitka kostiju i blokira pristup njemu drugim tipovima ćelija, dajući koštane ćelije šansu da popune defekt. Prepreka se može dezintegrirati i nestati tokom vremena (resorbabilna) ili će možda biti potrebno ukloniti u kasnijoj proceduri (nerastorivna).

Koliko će trajati moj implant?

Zubni implanti su uspešno korišćeni već nekoliko decenija i znamo da će, uz pažljivo održavanje, funkcionirati već dugi niz godina. U studijama, 95% implantata traje najmanje 5 godina, ali većina verovatno ima mnogo duži život. Da biste maksimalno povećali životni vek implantata, savetujemo vam da izbegnete pušenje. Takođe je izuzetno važno nastaviti sa veoma temeljnim programom oralne higijene kod kuće i prisustvovati redovnim posjetima vašeg zubara radi pažljivog pregleda vašeg implanta, zuba i desni. Ovo će vam omogućiti da vaš implant i zubi profesionalno očiste i omogućite bilo kakve probleme koje treba brzo reći pre nego što ugroze stabilnost vašeg implanta.
Sa veoma dobrom oralnom higijenom, redovnim postavljanjem opoziva i izbegavanjem pušenja, vaš zubni implant ima sve šanse da traje dugi niz godina.

Šta može dovesti do neuspeha implantata?

Pod pretpostavkom da nije postojao nikakav problem sa procesom zarastanja nakon postavljanja implantata, najverovatniji uzrok neuspeha je neadekvatna oralna higijena. Ako je čišćenje zuba loše, bakterije će se graditi na površini implantata i uzrokovati zapaljenje sluzokožeće membrane oko implantata - mukozitisa. Ukoliko se ne leče, ovo može napredovati na opasnije stanje zvano peri-implantitis , u kojem postoji upala i gubitak kostiju oko implantata. Na kraju, implant izgubi sidrenje u kosti i postaje labav.

Kako su otkriveni i lečeni mukozitis i peri-implantitis?

Nije vam lako otkriti kada je prisutan mukozitis ili peri implantitis. Često, jedini upozoravajući znak je povećana tendencija da se desni ne krvari tokom četkanja i interdentalnog čišćenja. Neko krvarenje se očekuje tokom faze zarastanja nakon postavljanja implantata, ali kada krvarenje dođe već više mjeseci ili godina nakon postavljanja implantata, to je siguran znak zapaljenskih promjena. Druge promene koje biste primetili su lokalna otoka, loši dah ili loš ukus, i otpuštanje implantata, mosta ili proteza.

Redovnim imenovanjem sa vašim stomatologom pomoći će vam da se sve sumnjive promjene pokupe rano, tako da se peri-implant može sprečiti. Od vitalnog je značaja da se sastanete čim prije, ako primetite bilo kakve znake upale oko implantata između planiranih posjeta.

Lečenje mukozitisa i peri-implantata podrazumijeva profesionalno čišćenje površine implantata radi uklanjanja bakterijskih naslaga. Pored toga, od vas se može tražiti da koristite antibakterijski usta ili gel ili, u nekim slučajevima, propisali antibiotik da biste eliminirali infekciju. Ako je peri-implantitis napredniji, vaš zubar može smatrati hiruršku proceduru kako bi ste dobili bolji pristup za čišćenje. Međutim, ako se stanje ne može kontrolisati, implant može biti uklonjen.

Što ranije otkriva mukozitis i peri-implantitis, to su šanse za uspešan tretman.


Povezane vijesti

Copyright © Shaanxi Aone Titanium Metal Materials Co, Ltd Sva prava pridržana.